HTML

HTML doboz

Friss topikok

Hétvégén megkapjuk a havat is

2014.01.21. 13:02 esotanc

Nem csak lehűlés jön a héten, hanem hétvégén megkapjuk a havat is. Pénteken dél felől egy mediterrán ciklon húzódik az ország fölé, és kiadós csapadékot hoz. Hogy pontosan eső lesz-e vagy hó, az nagyon nehezen meghatározható, ugyanis a hőmérséklet éppen fagypont körül alakul majd.

Több forgatókönyv is elképzelhető és a nemzetközi intézetek meteorológiai modelljei más-már forgatókönyvet valószínűsítenek.

Az európai ECMWF egy hidegebb hétvége mellett teszi le a voksát, ha ez beválik, akkor péntektől már havat kap az ország, és főként a déli, délkeleti megyékben lehet inkább eső. Az amerikai GFS modell egy melegebb forgatókönyvet vázol fel, ha ez válik be, akkor havaseső, eső, nyugaton havazás várható, kevés megmaradó hóval.

Az európai ECMWF-en alapuló modell előrejelzése Győrre

Azt azonban minden modell jelzi, hogy jön a mediterrán ciklon, és azt is, hogy csapadékot hoz magával. Sőt a ciklon még szombaton is felettünk lesz, amikor már a magasban is erőteljes lesz a lehűlés, így szombat hajnalban egyre többfelé vált majd át az eső hóba.

Érdemes megnézni mit jósolnak a meteorológiai portálok. OMSZ: nagy bizonytalanság, egyelőre nem jelzik a havat.(Frissítés: közben módosított az OMSZ, most már ők is látják a havasesőt, érdekes, hogy ők voltak az utolsók.)

Időkép, köpönyeg, jelzik a ciklont, és azt is, hogy nagy a bizonytalanság. Az Esőtánc, szintén jelzi a várható mediterrán ciklont.

Akárhogy is alakul majd, az biztos, hogy most hétvégén van rá a legnagyobb esély, hogy érdemi hótakaró alakuljon ki az idei télen.

6 komment

Címkék: időjárás mediterrán havazás ciklon

A bejegyzés trackback címe:

https://esotancos.blog.hu/api/trackback/id/tr525773426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CJKrisz 2014.01.21. 17:50:56

Reméljük csak eső. Az elfolyik magától. :) A fenének sem hiányzik a hó(lapátolás).

kisvirag78 2014.01.21. 21:03:31

@CJKrisz: Lehet, hogy a fenének nem hiányzik, de a természetnek nagyon is...

kutya vacsorája 2014.01.21. 21:48:22

@kisvirag78: egész szép természet van olyan országokban, ahol csak képen látni havat.
már azt hittem, megússzuk, baszki. gyűűűűlölöm.

Brix 2014.01.21. 22:20:33

8-10 nap tél lesz, utána újra felmelegedés jön, ha hinni lehet az előrejelzésnek. Bár, elég bizonytalan prognózisokat adnak mostanában...

kisvirag78 2014.01.22. 12:07:52

@kutya vacsorája: Költözz oda, itt a mezőgazdasági termeléshez kell a hó.

kisvirag78 2014.01.22. 14:26:34

@kutya vacsorája:
Gabonatermesztők: jól jön az eső, de kevés

Vancsura Miklós az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: a termelőknek az a legfontosabb, hogy a téli időszakban kellő mennyiségű csapadék hulljon.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem elégséges az eddig lehullott csapadék mennyisége, amely országosan is változó. A gabonanövényeknek ismertetése szerint a téli időszakban átlagosan 20-40 centiméteres vastagságú hótakaróra van szükségük, amely megóvja őket a fagytól. Az enyhe időjárás miatt azonban attól tartanak, hogy az áttelelő kórokozók nagyobb kárt okozhatnak a növényeknek tavasszal - jegyezte meg.

MTI
süti beállítások módosítása